free site design templates

"OP ZOEK
NAAR DE
ESSENTIE" 

Vincent van der Geest laat veel weg

Iedere dag een nieuwe schets maken en publiceren op Instagram, 50 dagen achter elkaar. Zo begon Vincent van der Geest, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar, op 19 maart aan de lockdown. Een uitdaging want Vincent is een perfectionist die soms weken aan iets werkt voordat hij het deelt met de buitenwereld. Of zelfs weggooit, als hij niet tevreden is.
“De eerste neiging die ik heb, als ik tijd krijg, is beeldende kunst maken”, vertelt Vincent in zijn ruime Hilversumse huis. En, net als zovelen, kreeg Vincent plotseling veel tijd. Zijn werk als grafisch ontwerper en maker van uitleg-animaties, stopte plotseling. Lopende opdrachten werden stilgelegd en er kwam geen nieuw werk meer binnen. “Ik doe wat ik altijd doe: ik zit achter mijn computer te werken. Wat dat betreft veranderde er niet zoveel. Maar dit plan of voornemen was wel nieuw. Iedere dag een nieuwe digitale schets. Compleet vrij. Meestal vanuit vorm, soms vanuit gevoel. Een creatieve snelkookpan.” De lockdown bracht thema’s met zich mee maar was geen onderwerp. “Thema’s als eenzaamheid, hokjes, afzondering, afstand: ik heb het er niet bewust ingestopt maar veel mensen zien het wel”.
Iedere dag iets maken betekent sneller klaar, méér maken. Minder kritisch zijn. Stommere dingen maken, betere dingen maken. En hoe dan ook: iedere dag moest het op Instagram gepubliceerd worden. “Dat werkte heel goed. Na afloop van die 50 dagen, had ik een stapel schetsen liggen waar ik mee verder kan: uitwerken, series maken.”
“Waar ik altijd mee bezig ben, is het onderzoek naar simpeler, strakker, schoner en eenvoudiger. Dan komen ook die thema’s van eenzaamheid en verlatenheid weer terug. Eenzaamheid is niet per definitie negatief. Verlaten, desolaat: dat is de beeldtaal die ik gebruik.
In mijn eigen huis wil ik het ook steeds leger hebben. Minder spullen. De ruimte wordt dan nog meer benadrukt. De ruimte wordt mooier van de leegte. Het voordeel van leegte is dat er geen afleiding is. Je komt eerder tot de essentie.”
“Ik vraag me altijd af, wat is strikt noodzakelijk om te laten zien? Hoe meer ik weg laat, hoe beter dat wat je laat zien, gezien wordt. Ik maak veel en haal dan veel weg.”
Vincents autonome werk wordt steeds grafischer. Lijnen worden rechter. Schaduwen worden harder. Hij gebruikt steeds minder structuren. Voorheen zat er nog wel eens een wolk in de lucht. Nu is de lucht precies het juiste kleurverloop.

Omdat hij gewend is de hele dag naar zijn beeldscherm te kijken en hij weet hoeveel beeld er in een computer zit, moet het werk dat Vincent maakt uit die computer, de wereld in.
“Werk uit de computer is van zichzelf dood, simpel en strak. Schaduw en licht brengt leven in een beeld. Een grote afdruk, strak opgeplakt en opgehangen: dan is het werk af. Dan ben ik er pas klaar mee en kan het weg”.
“Ook in mijn opdrachtwerk gaat het over weglaten. Ik leg in een logo niet teveel betekenis. Een logo is niet bedoeld om een verhaal mee te vertellen. De symboliek, het verhaal kan wel als uitgangspunt voor de vorm dienen. De inhoud inspireert de vorm. Als ik drie logo’s ontwerp voor een klant, is het mijn taak als ontwerper het juiste logo te kiezen. De andere moet ik weglaten. Dat geldt voor mijn opdrachten, animaties en voor mijn vrije werk. Die keuze is het moeilijkste. Wat blijft erover? De essentie, de boodschap. Zonder ruis.“

Ondertussen zijn veel van de eerste maatregelingen alweer versoepeld en beginnen bij Vincent weer nieuwe opdrachten binnen te komen. “Ik heb een mooie aanbesteding binnen weten te slepen, daar ben ik blij mee”.

Kijk voor Vincents werk op www.findesign.nl en op www.finart.nl
Zijn 50 schetsen op instagram


© Copyright 2020 Piek - All Rights Reserved